Начало Новини Събития Публикации Контакти
пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ
english
 
КонференцииСофийски форум за сигурност и Центърът за върхови постижения в областта на управлението на кризи - CMDR COE проведоха на 17 ноември 2021 международна конференция на тема "Да отговорим на глобалните предизвикателства: Подходът на НАТО към климатичните промени". Програмата на конференцията може да бъде свалена от ТУК.

Кликнете върху линка за да гледате записа от конференцията.Анализът на влиянието на новите технологии върху различни сфери на нашия живот е сред приоритетните дейности на Софийския форум за сигурност. През 2020 година проведохме съвместно с Европейския военен щаб  международна конференция на тема „Решения за мисиите и операциите на ЕС, базирани на изкуствения интелект“. Вижте повече за конференцията и проследете дискусиите на www.aifordefence.eu===============================================================================

 

 

 

ПРОЕКТ: „КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ И СИГУРНОСТТА – ГЛАСЪТ НА МЛАДИТЕ ЗА ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА“


 

в партньорство със

САИМО - Студентската асоциация за изследване на международните отношения 

 

 

Софийски форум за сигурност проведе 19 и 20 октомври 2020 година конференция на тема „Климатичните промени и сигурността – гласът на младите за преодоляване на предизвикателствата“.

 

Програма на конференцията.

 

Участниците бяха основно млади хора между 18 и 30 години, изключително мотивирани да научат повече за климатичните промени. Те имаха възможност да се участват в ролеви игри и дискусии. 


В резултат от проведената конференция бе изготвен информационен материал, в който са включени социологическо изследване, мнения на лекторите и предложения за преодоляване на неблагоприятните последици от климатичните промени. Изтеглете материала от ТУК==========================================================================


Международна конференция, посветена на 10-та годишнина от основаването на Изтоното партньорство на ЕС, се проведе на 16 май 2019 в Представителството на ЕК в София.

Организатори бяха Посолството на Румъния, Представителството на ЕК в България и Софийски форум за сигурност.

 

 

 Целта на конференцията бе да се обменят мнения и оценки за изминалите 10 години от основаването на Източното партньорство и да се набележат предложения и идеи за бъдещото развитие на инициативата.

 


Международната конференция "Западните Балкани по техния път към ЕС и НАТО: Ролята на медиите и (дез)информацията"  се проведе на 4 юли 2018.


Конференцията бе предхождана от кръгла маса, на която се дискутира състоянието на медиите в страните от Западните Балкани и кои са факторите, които влияят на формирането на информационната среда, от гледна точка на тяхното присъединяване към ЕС и НАТО. Кръглата маса и конференцията са част от по-голям проект на Софийски форум за сигурност и фондация Конрад Аденауер, посветен на анализа на рисковете от хибридните атаки срещу демократичните общества и как да бъдат неутрализирани.  

 

Гледайте видео-записа от конференцията ТУК.

Изказване на Моника Панайотова, заместник-министър, Министерство на председателството на Съвета на ЕС.==============================================================


Международна конференция "Към изграждане на новата европейска отбранителна идентичност", София, 4 май 2018

 


Софийски форум за сигурност, Центърът за европейски изследвания "Вилфред Мартенс", фондация "Канрад Аденауер" и Австрийският институт за европейски политики и политики за сигурност организираха международна конференция с участието министри, представители на европейски институции, анализатори от най-известните аналитични европейски центрове.


Програмата можете да изтеглите от ТУК.


Изказване на министъра на отбраната на Германия Урсула вон дер Лейен


Разговор със заместник-генералния секретар на НАТО Роуз Гьотемьоллер 


Изказване на Атанас Запрянов, заместник-министър на отбраната на Република България


Изказване на Генералния директор на европейския воене щаб ген.-лейт Пулккинен


Изказване на Аню Ангелов, съветник на министър-председателя по въпросите на отбраната, министър на отбраната на Репулика България (2010-2013)


Изказвания на министъра на отбраната на Република Македония Радмила Шекеринска, заместника на командващия на европейското командване на САЩ Филип Рийкър, заместник началника на отбраната на Република България вице-адмирал Емил Ефтимов, професор Джулион Хоуард и Даниел Фийо от Европейския институт за изследвания в сигурността


Изказвания на Свен Бископ /ЕГМОНТ - Белгия/, Дик Зандее /КЛИНГЕНДАЛ - Холандия/, Алесандро Марона /IAI - Италия/, Йорис ван Бладел /AIES - Белгия/


===================================================================

фондация "Конрад Аденауер" - Медийна програма Югоизточна Европа заедно със "Софийски форум за сигурност" и фондация "Медийна демокрация" организират конференция "Фалшиви новини, пропаганда и геополитика" на 27-ми юни 2017 от 9 часа в София Хотел Балкан (площад „Света Неделя“ 5, София 1000). ПРОГРАМА НА КОНФЕРЕНЦИЯТА.
В началото на конференцията ще бъде представено национално представително проучване относно фалшивите новини и националната сигурност, проведено от "Алфа Рисърч" по инициатива на Медийната програма Югоизточна Европа на фондация "Конрад Аденауер". 

Конференцията е отворена за всички, които проявяват интерес към темата. В случай на интерес от участие, моля, изпратете съобщение на events@sofiaforum.bg

 

 

 

На 12 юни 2017 година Софийски форум за сигурност, Софийският университет и BISFRIM организираха конференция на тема „Медиите като обект и средство за натиск в Балканските страни”. Целта на конференцията бе да дискутира връзката между медиите и сигурността и медиите и политиката. Конференията поставя началото на серия дискусии по темата.
Софийски форум за сигурност бе поканен да уаства в международна конференция за Балканите, проведена в Рим на 6 и 7 април 2017 година.

 


Международна конференция  "Дебатът за Европа в контекста на Европейската сигурност и отбрана и предстоящото българско председателство на ЕС" се проведе на 5 юни 2017. Сред участниците бяха заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, народният представител Христо Гаджев, директорът на дирекция КВЕС към Министерския съвет Петя Василева, Моника Панайотова, Весела Чернева, Торстен Гайслер, представител на фондация "Конрад Аденауер" за България, посланиците на различни държави, експерти по въпросите на сигурността и отбраната, медии. 


        На 5 декември 2016 година в Дома на Европа в София ще се проведе международна конференция „Дебатът за Европа: Към изграждането на Европейска отбрана и сигурност“. 

Програмата на конференцията е достъпна ТУК.


За възможности за участие, моля, запитайте на events@sofiaforum.bg. 

 

===========================================================================


НАУЧНО-ПРАКТИЧЕСКА КОНФЕРЕНЦИЯ: ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ПРЕД КИБЕРСИГУРНОСТТА: ИНФОРМАЦИОННАТА СИГУРНОСТ В ГЛОБАЛНАТА МРЕЖА –Рискове, норми, решения, се проведе на 28 ноември 2016 година в Централния военен клуб. Събитието бе организирано от Софийски форум за сигурност и Националната лаборатория по компютърна вирусология към БАН.

 

В конференцията се включиха над 120 участника, а сред лекторите бяха Атанас Запрянов, заместник-министър на отбраната, Васил Ризов, заместник-председател на Държавната комисия по сигурността на информацията, Цанко Цолов, член на Комисията за защита на личните данни, Д-р инж. Веселин Бончев от Национална лаборатория по компютърна вирусология към БАН и други.


==================================================================


Международната конференция на тема "Ролята на НАТО и ЕС в широкия черноморски регион".


Събитието се проведе на 8-10 септември 2015 година в София. Организатори бяха Софийски форум за сигурност, Мартенс Център и фондация "Конрад Аденауер".

 

Програмата на конференцията може да бъде изтеглен от ТУК.

 

Участие в конференцията  взеха над 170 представители на аналитични звена от Европа и широкия черноморски регион, дипломати, акредитирани в България, представители на международни организации и други.

 Международна конференция

"Укрепване на сътрудничеството между Европа, Близкия изток и Северна Африка в борбата с нарастващата заплаха от тероризъм, радикализъм и чуждестранни бойци"

София, България     21-22 май 2015 година   Централен военен клуб

 

 

На 21-ви и 22-ри май 2015г. се проведе конференция на тема: “Укрепване на сътрудничеството между Европа, Близкия изток и Северна Африка в борбата с нарастващата заплаха от тероризъм, радикализъм и чуждестранни бойци", в София, Централен военен клуб, организирана от Софийския форум за сигурност, Фондация Конрад Аденауер, Австрийски институт за европейска политика и политика на сигурност, Министерство на отбраната на Република България и Българската академия на науките.

В рамките на конференцията бяха засегнати въпроси като предотвратяване на радикализма, преосмисляне на отношенията между Европа, Близкия изток и Северна Африка, изграждане на институционален капацитет за борба с  тероризма, справяне с увеличения брой на бежанските вълни и начини за интеграция на бежанците, сигурността и заплахите за сигурността в трите региона.

На конференцията участваха представители от над 40 държави, сред тях министри, дипломатически представители, военни, експерти, академици, представители на гражданския сектор и студенти. 

 

 

 

Дневен ред и административна информация

 

 

Феноменът "чуждестранни бойци" в Индия. /статия/ 

 

 

 

================================================================================

 

 

Конференция 10 години НАТО. Изказване на Йордан Божилов  ТУК

Конференция 10 години НАТО. Приветствие на министър Ангелов тук

 

 

Софийски форум за сигурност проведе конференция на тема „Политическите процеси в Близкия изток и отражението им върху международната среда за сигурност“ на 12 март 2013 г. с участието на генерал Ал Нуеми, директор на Центъра за стратегически проучвания на Катар. Лекция на генерал Нуайми, Директор на цинтъра за стратегически изследвания на Катар